Sisustuksessa haetaan tänä vuonna paljon maanläheisyyttä, eksotiikkaa boho-tyylisinä valaisimina, koreina ja muina sen tyyppisinä elementteinä. Kiertotalous, kierrätys ja uusiomateriaalit ovat megatrendejä myös sisustuksessa. Kodikkuus, kotona viihtyminen ja hyggeily on trendikästä ja tällä hetkellä tärkeä näkökulma sisustuksessa. Etätyöskentely kotona asettaa vaatimuksia myös sisustukselle.

Näin korona-aikana on paljon etätyöskentelyä, joten nyt on hyvä aika pysähtyä ja päästää oma mieli valloilleen ja sisustaa kotia ja tuoda sinne uutta ilmeikkyyttä. Kotia voi sisustaa pienin askelin ja tehdä siitä omannäköisen. Koti, joka on toiminnallinen ja omien tarpeiden mukainen sekä oman tyylinen ja helposti siivottava, on viihtyisä ja siellä on hyvä olla.

Sisustussuunnittelu Savonlinna

Kiinnostavat materiaalit juuri nyt

Suosittuja materiaaleja sisustuksessa tällä hetkellä ovat puu, kivi, lasi ja keramiikka. Puussa tällä hetkellä mielenkiintoisia ovat erilaiset puulajit. Aito vaalea puu on tällä hetkellä trendikkäämpää kuin tummemmat puulajit. Kiveä ja keraamisia laattoja käytetään sisustuksessa monissa yhteyksissä. Keittiön kivitaso voi olla esimerkiksi graniittia, marmoria tai kvartsia. Lasi kodin sisustusesineissä on hyvin suosittua ja kirkkaan lasin rinnalla värillinen lasi on nouseva trendi.

Puu, kivet ja rottinki ovat suosittuja luonnonmukaisia materiaaleja. Lattiamateriaaleissa suosittuja ovat myös vinyyli ja korkki. Vinyyli, jolla on hyvä kosteudensietokyky, on nykyään suositumpaa kuin kosteudelle hieman arka laminaatti. Luonnonmukainen korkki on mukavan pehmeä, lämmin ja kopisematon lattiamateriaali.

Kalusteiden ja materiaalien kierrättäminen sekä uusiminen on kuluttamisen ja materiaalitulvan keskellä tärkeää, mutta myös trendikästä. Kierrätysmateriaalien käyttö on fiksua ja ekologista. Viisasta ja kestävän kehityksen mukaista on suosia materiaaleja, jotka ovat kestäviä ja käyttötarkoitukseen sopivia. Uusia huonekaluja hankkiessa kannattaa satsata mahdollisuuksien mukaan kestävään ja korkeaan laatuun. Halpa hinta hankittaessa ei ole se kestävin ratkaisu. Suosi laadukkaita materiaaleja ja hyvin valmistettuja tuotteita, se takaa tuotteelle pidemmän käyttöiän.

Värit sisustuksessa 2021

Suosittua on edelleen luonnonmukaisuus sekä väreissä, että materiaaleissa. Värit mukailevat paljon luonnonsävyjä mm. erilaisia ruskeita, vihreitä, sinisiä, keltaisia, harmaita ja okran sävyjä.

Sisustajia kiinnostaa erityisesti mm. Tikkurilan vuosittain julkaisemat vuoden väri ja värikokoelma. Tikkurilan vuoden 2021 väri on Y354 Cumulus, joka on rauhoittava, valoisampaa tulevaisuutta ilmentävä vaaleansinisen sävy. Väri ja sen ympärille koottu värikokoelma herättää toivoa ja kutsuu ihmiset rakentamaan parempaa huomista. “Jatka eteenpäin vain. Kaikki on hyvin”, se sanoo.

Kuva: Tikkurila vuoden värit 2021

Vuoden värejä julkaisee myös mm. kansainvälinen väri-instituutti Pantone, joka on valinnut vuoden väreiksi kestävän harmaan ja kirkkaan räiskyvän keltaisen.

 

Miksi kannattaa palkata sisustussuunnittelija?

Usein luullaan, että sisustussuunnittelijan palkkaaminen on kallista, mutta sisustussuunnittelija Päivi Auvinen haluaa muistuttaa, ettei asia ole näin.

Tässä Päivin vinkit:

  1. Sisustussuunnittelijan palkkaaminen säästää aikaa ja rahaa. Sisustussuunnittelija löytää asiakkaalle juuri hänen budjettiinsa sopivat ratkaisut.
  2. Sisustussuunnittelija auttaa löytämään kestäviä materiaali- ja kalustevalintoja. Vaihtoehtojen tulva on markkinoilla valtava ja sisustussuunnittelijan avulla vältät virheratkaisut. Oikeat materiaalit oikeassa paikassa vaikuttavat myös asuntosi jälleenmyyntiarvoon.
  3. Saat apua sisustuksen ongelmakohdissa. Sisustussuunnittelija löytää ratkaisut ongelmakohtiin, on sitten kyseessä tilan toimivuus, materiaalit, värit tai kalusteiden yhteensovittaminen.
  4. Saat tilan käyttöön paremmin. Sisustussuunnittelija näkee heti tilan hyvät ja haasteelliset puolet sekä sen, miten suunnitellut toiminnot kannattaa tilaan sijoittaa. Sisustussuunnittelija neuvoo myös tilaan sopivien ja oikean kokoisten kalusteiden valinnassa.
  5. Uskallat tehdä persoonallisia ratkaisuita. Sisustussuunnittelija tietää miten tilaan saadaan harmoninen kokonaisuus, mitkä värit sopivat yhteen ja mikä tehosteväri nostaa kokonaisuuden parhaaseen loistoonsa.
Päivi Auvinen

Päivi kertoo, että sisustussuunnittelijalla on oma yhteistyökumppanien verkosto, jonka saat tarvittaessa käyttöösi helpommin kuin jos etsisit jokaisen ammattilaisen erikseen. Näin säästyy jälleen aikaa ja rahaa.

– Ammattitaitoinen sisutussuunnittelija tekee asiakkaalle projektista aina ensin kustannusarvion, jolloin asiakas tietää etukäteen mitä sisustussuunnittelijan palkkaaminen kyseiseen projektiin maksaa, oli kyseessä remontti tai uudiskohde, Päivi muistuttaa.

 

Verhoilla on suuri merkitys

Sisustuksen opettaja Saila Nurminen muistuttaa, että verhoilla on suuri merkitys osana kodinsisustusta:

“Verhotankojen asemointi vaikuttaa tilan tunnelmaan ja huoneen ulkonäköön. Siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Verhoasetelman avulla voit saada ikkunasi näyttämään kokoaan pienemmiltä tai suuremmilta ja pystyt myös sillä vaikuttamaan tilan tuntuun. Verhon voisi esimerkiksi asettaa enemmän seinän päälle ja tällöin se olisi mahdollisimman vähän ikkunaa peittämässä. Silloin se tuo enemmän luonnonvaloa huoneistoon.”

Saila Nurminen

 

Tuula Savolainen

 

Juttua kirjoittaessa haastattelin sisustussuunnittelija Päivi Auvista (Olga Maria design) ja sisustuksen vastuuopettaja Saila Nurmista (Samiedu, muotoilija YAMK).